Oświadczenie radnych

W świetle ostatniego spotkania radnych z Prezesem Paluchem, w imieniu własnym oświadczamy, że do zadawania poważnych pytań i rozwiania wątpliwości, może posłużyć jedynie kompleksowa kontrola spółki.

Marcin Wenta ( z lewej) i Andrzej Dolny.

Nie można mylić spotkania zaproponowanego przez prezesa z kontrolą. Forma takich spotkań jak ostatnie, niestety będzie ciągle taka sama, dopóki Rada Miejska nie otrzyma zielonego światła, w postaci pełnego prawa do kontroli Parku Wodnego. Trudno jest zadawać jakiekolwiek pytania dotyczące spółki Park Wodny, nie mając wglądu w dokumenty. Park Wodny jest spółką prawa handlowego i jako taka, w opinii Regionalnej Izby Obrachunkowej, nie podlega kontroli Rady Miejskiej a ściślej pisząc, jej komisji rewizyjnej (pismo RIO do Przewodniczącego Rady Miejskiej w Chojnicach oraz burmistrza z dnia 01.03.2005 r.). W świetle powyższego, wyłączną odpowiedzialność za pracę spółki ponosi p. burmistrz jako Zgromadzenie Wspólników czyli jej najwyższy organ. My z taką interpretacją nie do końca się zgadzamy, skoro niemal na każdej sesji, stoimy przed dylematem przyznania kolejnych środków na naukę pływania a jednocześnie odmawia nam się prawa kompleksowej kontroli spółki. Uważamy, że skoro Park Wodny w 100% powstał z publicznych pieniędzy, to powinien podlegać szerokiej i pełnej kontroli społecznej. Wobec powyższego już we wrześniu, wystosowaliśmy zapytanie o możliwość kontroli spółki, przez Radę Miasta, do Departamentu Administracji Publicznej MSWiA. Po otrzymaniu odpowiedzi, wystosowaliśmy zgodnie z sugestią ministerstwa, takie samo zapytanie, jeszcze raz do RIO. W chwili obecnej czekamy na odpowiedź.
18.jpgW wyniku odpowiedzi z MSWiA, naszym zdaniem jak najbardziej zezwalającej radnym na kontrolę, na ostatnich obradach komisji rewizyjnej (07.12), złożyliśmy do planu pracy na rok 2010 propozycję kontroli Parku Wodnego. Nie wiemy, co tym razem odpowie Regionalna Izba Obrachunkowa, jako organ najwłaściwszy do udzielenia takiej odpowiedzi. Jeżeli odpowiedź nadal będzie ograniczała możliwości kontrolne Rady Miejskiej w tym zakresie, pozostanie jeszcze kontrola Zgromadzenia Wspólników, czyli burmistrza jako najwyższego organu spółki, pod kątem sposobu wykonywania obowiązków i uprawnień zabezpieczających interesy gminy w spółce ze 100% udziałem miasta, jaką jest Park Wodny. To jednak będzie półśrodek, ponieważ nadal możemy nie mieć wglądu w dokumenty finansowe. Trudno również porównywać Park Wodny z innymi pływalniami, jak czyni to Prezes, gdyż spółka prowadzi także inną działalność gospodarczą, w tym: rozgłośnię radiową, restaurację, sprowadza sprzęt elektroniczny z Chin, prowadzi halę widowiskowo - sportową, wynajmuje nieruchomości.
Jeżeli chodzi o prawdziwość porównań i analiz pana Prezesa z innymi pływalniami, możemy tylko wyrazić ubolewanie. Przykro to pisać, ale pokazuje to stosunek Prezesa do Rady Miasta i opinii publicznej. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że w sprawie finansów spółki wygląda to inaczej. Reasumując. Za wszelkie udzielane informacje oraz sposób funkcjonowania wszystkich , podobnie działających spółek miejskich, odpowiada wyłącznie i jednoosobowo p. Burmistrz.
Radni miejscy
Marcin Wenta